MATERIALEN


MATERIALEN

Goed gereedschap is het halve werk. Uiteraard bepaalt u zelf welke materialen u meeneemt naar de lessen maar vanuit de jarenlange ervaring hiermee, geven we u op deze pagina wat tips.

De verf
De allergoedkoopste verfsoorten zijn vanwege de prijs leuk bij aanschaf maar het werken ermee valt toch vaak tegen. Vandaar het advies om te beginnen met een goede studie-kwaliteit van een echt merk. Talens, een bedrijf dat al meer dan honderd jaar verf maakt, produceert verf met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Zo hebben ze een studie-kwaliteit olieverf (de van Gogh serie) en acrylverf (de Amsterdam serie) die prettig werken en niet duur zijn.
Bij de schilderschool leert u mengen vanuit de primaire hoofdkleuren. Dat zijn kleuren die u dus altijd nodig heeft en waarvan de wit best een wat grotere tube mag zijn dan de rest. De kleuren hebben kleurnummers en namen waaraan u ze kunt herkennen. We adviseren de volgende namen/nummers:

Ultramarijn 504
Karmijn 318
Primair geel 275
Titaanwit 105

Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel andere kleuren, de zogenaamde steunkleuren. Steunkleuren zijn kleuren die u uit de primaire hoofdkleuren kunt mengen maar die soms best handig kunnen zijn om te hebben. Ze zijn dus optioneel.

Gebrande omber 409
Goudoker 231
Gebrande Sienna 411
Sapgroen 623
Zwart 702

Verdunning
Voor olieverf gebruikt u een verdunning om de verf strijkbaar te maken. In de beginlagen is de volledig reukloze Gamsol van het merk Gamblin aan te raden en die is daarom in het atelier tegen kostprijs te krijgen. De lagen die daarna volgen worden met een medium geschilderd. Een goed medium is Talens medium (nummer 083) Voor acrylverf is medium een optie maar deze verf kan over het algemeen gewoon met water worden verdund.

Penselen
Penselen van het merk Daler Rowney System 3 hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en zijn bijzonder zacht. Vroeger werd olieverf vooral met marterhaar penselen geschilderd maar tegenwoordig zijn filament (kunststof) haarsoorten zo goed ontwikkeld dat ze niet veel onderdoen voor marterhaar en veel goedkoper zijn. Daler Rowney heeft veel verschillende penselen in alle maten maar de volgende maten raden we aan:

SY 85 rond nummers 3*0/1/5/10 en eventueel 30
SY 55 kort & plat 1 inch
SY 278 sky flow 2 inch en eventueel 3 inch
Liner/spotter 10*0

Schilderdoek of Paneel
Schilderdoeken zijn er in vele kwaliteiten en over het algemeen kun je stellen dat een goedkoop doek nog wel eens krom kan trekken. Ook zijn goedkope doeken vaak erg dun voorbehandeld met Gesso (dat is een primer waar met olie-en acrylverf op gewerkt kan worden). Dit voorbehandelen kunt u uiteraard zelf ook doen. U zult merken dat het vele malen prettiger schildert op een goed geprepareerd doek.

Gesso
De primer voor de kunstschilder, verkrijgbaar in vele soorten, maten en merken. Ook in het zwart te koop. Talens Gesso is ook hier een aanrader. Met een liter kunt u voorlopig vooruit.

Paletmes
Het mengen van de verf op het palet kan (vaak) het beste worden gedaan met een paletmes. U kunt daarmee mespuntjes tegelijk toevoegen en zo het mengsel de goede kant opsturen. Richtlijn voor een prettig mes is, dat het brede gedeelte ongeveer een duimlengte lang is.

Palet
Voor het palet kunt u kiezen uit een afscheurpalet of een gelakt houten palet. Als u voor olieverf kiest, is een houten palet leuk om mee te werken als u dit direkt na gebruik schoonmaakt. Acrylverf droogt zo snel dat een afscheurpalet een beter alternatief is. Beiden zijn te koop bij de speciaalzaak.

Als u al deze dingen bij elkaar optelt, bent u nog geen 100 euro kwijt. Hiermee kunt u lange tijd schilderen en u bent verzekerd van goede kwaliteit!