Over de schilderschool & Rob de Reus

De A5 techniekbladen die we elke week krijgen zijn super handig en met duidelijke uitleg over een onderwerp. Dat is mooi naslagwerk voor iedereen.  De lessen zijn goed voorbereid en wat mij betreft leer ik veel van de tips die ik krijg.

Marinke

(portfolio)

*

Het is alweer een tijdje geleden dat ik ben begonnen met lessen volgen, maar toen ik begon was mijn schilderwerk nog op een niveau waar ik zelf niet tevreden over was. Wat ik leuk vond van de eerste lessen was dat je al meteen de goede tips krijgt, en dat je ook je eigen inmenging kan geven. Een van de grootste voordelen vind ik ook dat iedereen op hun eigen niveau met hetzelfde respect wordt behandeld. Je hoeft niet de meest briljante en perfecte werken af te leveren om met veel plezier te schilderen, en iedereen krijgt dezelfde aandacht als anderen. Ik ben zelf door de tips heen doorgegroeid, en heb het gevoel dat er per les veel voortgang ontstaat. Er worden veel tips gegeven tijdens de lessen, en dat zijn leermomenten die je meeneemt. Door de tijd heen leer je meer nieuwe technieken kennen, maar ook door de mensen waarmee je in de groep zit. Wat ik zelf erg leuk vind is de nieuwe methode waarbij wij kaarten meekrijgen met tips, zo heb je ze altijd bij de hand. Wat ik ook erg leuk vind is dat ik nu een mogelijkheid krijg om mijn eigen stijl te combineren met de lessen. 

Wessel

(portfolio)

*

Buiten al het overige wat ik geleerd heb staat bij mij bovenaan het beter leren kijken en waarnemen.

Sylvia

(portfolio)

*

Leer me het schilderen beter verstaan
langer, dieper en verder te kijken
uren vol van onvoldaan
tot dat wat ik aanraak exacter zal lijken

.

Leer me de kunst te waarderen
een plaatje tussen vernis en gespannen linnen
zien is adoreren
het doek zegt meer dan duizend zinnen

.

Leer me het licht te laten vallen
daar waar de zon heeft bedacht
elke schets is slechts een schaduw
tot het verlicht naar je lacht

.

Leer me de kleuren, hun identiteit
hoeveel tinten draagt een glas
tussen warm en koud komt realiteit
rood, geel, blauw en wit als kompas

.

geleerd

verstaan

verkleurd

voldaan

Lydia

(portfolio)

*

 Deze manier van leren schilderen is mij op het lijf geschreven. Rob laat mij doen wat ik wil en schuift met enige regelmaat bij om vanuit zijn grote passie en vakmanschap commentaar/advies te geven en die is altijd relevant. Ik kan vervolgens zelf kiezen wat ik er mee doe zodat het nog wel vooral mijn eigen werk blijft. Mooi vind ik te zien hoe groot Rob’s liefde voor het vak is.

Samengevat kan ik alleen maar zeggen dat ik het buitengewoon naar mijn zin heb.

Cees

(portfolio)

*

Ik vind het heel leuk, ook de theorie is zeer nuttig.
Anneke

(portfolio)

*

Een heerlijke sfeer tijdens de lessen!

Alie

(portfolio)

*

Als beginnend amateur voelde ik me in eerste instantie wat opgelaten; maar Rob is een rustige docent, die ieder in zijn waarde laat en positieve impulsen geeft. De “pagina’s” van het toekomstig lesboek gebruik ik graag en vaak. Rob is geen een “docerende” leraar, maar vragen stellen staat vrij en daar neemt hij alle tijd voor. Ik hoop nog een tijdje van Rob zijn expertise gebruik te kunnen maken; het schilderen ontspant me enorm!

Aafke

(portfolio)

*

De schilderschool heeft een sfeervol atelier.
Buiten Rob zijn uitgebreide kennis op gebied van de schilderkunst heeft hij een rustige persoonlijkheid. Hij geeft de juiste tips op een positieve manier, waardoor je werk écht meerwaarde krijgt. Ook daagt hij je uit om net iets verder te gaan en is altijd bereid je daarmee te helpen.
Ik kom er altijd tot rust en kan echt genieten van zijn lessen.

Heleen

(portfolio)

*

Kijken kon ik al, maar hier heb ik echt leren zien.
Jannie

(portfolio)

*

Tekenen heb ik altijd leuk gevonden, maar het beperkte zich tot wat cartoons. Noem het drempelvrees of faalangst, maar aan het “échte werk”, schilderen, heb ik me nooit echt gewaagd, buiten wat aquarels lang geleden.
Nu ik wat ouder word begin ik haast te krijgen om onvervulde wensen waar te maken. Ik meldde me in mei 2015 bij Rob aan met de vurige wens mijn overleden moeder te schilderen.

Rob heeft me vervolgens de grondbeginselen van het schilderen geduldig bijgebracht. Het is niet eens tekenen of schilderen, het is vooral kijken.
Door te leren kijken ben ik erin geslaagd een portret van mijn moeder te maken dat echt lijkt. Ik heb geleerd waar ik op moet letten en kreeg van Rob veel praktische tips en materiaalkennis aangereikt.
Dus het is niet bij dat ene portret gebleven. Inmiddels ben ik aan mijn zevende portret bezig. Niet dat je bij Rob alleen portretten leert schilderen, maar ik blijk dat erg leuk te vinden.

Het fotorealistisch schilderen is een kunst op zich, maar ik merk dat ik erg op zoek ben naar mijn eigen stijl. Dat kan een andere manier van kleurgebruik zijn, een ander soort penseelstreek of een abstracte manier van schilderen. Omdat ik dat nog miste en graag een frisse blik wilde, heb ik ergens anders in de avonduren een cursus Ontdek je stijl gedaan. Maar Rob blijft voor mij de meester in het signaleren van de
zwakke plekken in je schilderij of manier van werken. Hij weet dat op een geduldige manier over te brengen. Ik zou het wel fijn vinden iets meer geïnspireerd te worden door andere kunstperiodes of kunstenaars die op hun eigen wijze portretten maken.
Maar misschien moet ik dat wel ergens anders zoeken. Hoe dan ook: de lessen van Rob zijn een hoogtepunt in mijn week en ik zeg niets teveel als ik zeg dat ze levensveranderend voor mij zijn geweest. Ik ben blij met Rob.

Lisette

(portfolio)

*

Rob de Reus is een geweldige leraar, omdat hij elke leerling wijst op details die niet kloppen of die beter kunnen. Zelf heb ik heel veel aan zijn schilderlessen. Waar moet een schaduw komen, hoe meng je de juiste kleur, hoe maak je wimpers van een oog dat ze echt lijken? De lessen zijn heel leuk en leerzaam. We krijgen elke week nieuwe theorie en gaan dan aan de slag, ieder in zijn eigen tempo en in zijn eigen stijl. Rob loopt rond en geeft ons aanwijzingen. Soms doet hij ook iets voor, wat heel handig is. Hij daagt ons ook uit om creatief te zijn. Zo moesten we een keer een schets maken van een model en daarna een steeds abstracter portret van hetzelfde model. Een gezicht maken van de contouren van een stad was een andere uitdaging. Eerst denk je: dat kan ik niet, maar na een tijdje kom je helemaal los en zie je dat je meer kunt dan je denkt. Als iets niet lukt, is Rob elke keer bereid om te helpen. Zelf ben ik beter in abstract dan in realistisch schilderen, maar door zijn lessen verwerk ik veel realistische details in mijn abstracte schilderijen en dat levert een verrassend mooi resultaat op. Door deze ‘finishing touch’ heb ik veel schilderijen verkocht en mijn geld voor de lessen ruimschoots terugverdiend. Maar zelfs als ik niets verkoop, vind ik de lessen van Rob leerzaam, inspirerend en meer dan de moeite waard. 

Maria

(portfolio)

*

Zonder artistieke wolligheid, gedegen en kwalitatief hoge kunde, kennis en kunst! Wanneer je dat wilt, helpt Rob je het beste uit jezelf naar boven te krijgen. Wil je dat niet, dan is daar ook gewoon de ruimte voor.

Tina

(portfolio)

*

Positief aan schilderen bij Rob:

Manier van lesgeven: Rob haalt het beste in mensen naar boven door steeds de grenzen op te zoeken en mensen ervan te overtuigen dat ze het kunnen. Ik zie vooruitgang, niet alleen bij mezelf, maar bij iedereen. Het is ook leuk om alle verschillende werken en stijlen van de cursisten te zien.

Omgeving: De schilderschool is echt indrukwekkend, zeker wanneer je er voor het eerst komt. De kleuren en de muurschilderingen maken het gebouw bijzonder. Ook dat de schilderschool in het oude gemaal aan de rand van polder is gevestigd geeft mij een positief en inspirerend gevoel.

Sfeer: Het is gewoon altijd erg gezellig. Iedereen kan zichzelf zijn. Omdat mensen van alle leeftijden en diverse pluimage bij Rob schilderen is het nooit saai.

Cynthia

(portfolio)

*

Pfff…. Ik kan het echt niet alleen! Maar gelukkig hoeft dat ook niet, want Rob is daar. Met zijn aanwijzingen, ‘no nonsense’ mentaliteit, humor en empathie weet hij mijn chaos en ongeduld in goede banen te leiden, zodat er uiteindelijk toch maar mooi een portret op papier staat. Dàt maakt hem zo bijzonder!

Ellen

(portfolio)

*

Door toedoen van een kennis ben ik met de schilderschool in contact gekomen en daar heb ik geen minuut spijt van. De manier waarop Rob lesgeeft in combinatie met de onderwerpen spreken mij aan. Ik heb er echt plezier in. Bedankt Rob.

Jan

(portfolio)

*

De persoonlijke begeleiding vind ik top!.
Ook de informatieverstrekking middels de a5-flyers vind ik erg goed. De informatie is duidelijk en helder weergegeven en heel handig te gebruiken als naslagwerk.

Kitty

(portfolio)

*

Altijd fluitend naar het atelier. Niet zoals bij de sportschool dat je er tegenop ziet om te gaan, de ontspanning begint al met de landelijke weg ernaar toe.
De spirituele en landelijke sfeer op een oud gemaal met aan alle kanten uitzicht op het platteland en lichtinval geeft een uniek en klassiek element aan het moderne atelier; dat inspireert om nieuwe schilderijen aan te vangen.
De blinde vlek die je thuis hebt wordt direct door Rob weggenomen omdat hij je met een kleine vingerwijzing je weer op weg helpt; zo komen er snel en altijd zichtbare resultaten en zijn er geen schilderijen meer die onafgemaakt thuis in de la belanden; met kleine aanwijzingen creëer je er altijd een schilderij dat staat.
‘De meester Rob’ geeft slechts kleine aanwijzingen en heeft nooit vernietigende kritiek. Dat maakt zeker en dat sterkt je in het doorpakken en verbeteren van het schilderij.
Rob let er goed op dat er geen concurrentie bestaat ten opzichte van elkaar; beginners en gevorderde, getalenteerde en minder getalenteerde komen allen “lekker uit de verf”.
Rob geeft bij de aanvang altijd korte goede, technische voordrachten die in latere schilderijen goed van pas kunnen komen.
Jij blijft de meester over het doek en Rob zorgt er voor dat je op een bijzondere relaxte manier ook echt meester over het doek blijft.

Pieter

(portfolio)

*

Tijdens de atelierroute van 2015 zag ik bij Rob een groot schilderij van een Schotse Hooglander. Die wilde ik al een tijdje schilderen, maar ik dacht dat ik dat niet zou kunnen. Dat zei ik tegen Rob en hij zei, uiteraard, dat hij dat wel kon (het bewijs hing daar) En hij kon mij helpen er ook een te maken. En… inmiddels hangt er een bij ons thuis aan de muur. Helemaal geweldig!!
Na een jaar lessen kan ik zeggen dat het schilderen bij Rob heel erg leuk is. Dat ik ook beter heb leren kijken en dat ik al meerdere werken heb gemaakt en dat ik daar erg veel plezier in heb. Bedankt Rob!

Marian

(portfolio)