PROGRAMMA 2021 - 2022

Ieder jaar wordt er een nieuw programma opgesteld waarin oefeningen worden opgenomen die belangrijk zijn om de techniek achter het realistisch tekenen en schilderen te leren. Klik hieronder op een onderwerp voor een beschrijving van het actuele programma-onderdeel:


2021


30 aug -  5 sep   KLEURENLEER

Deze les kleurenleer gaat over de tertiaire kleur en het gebruik van wit. Aan de hand van een stuk boomschors, waarvan de kleur moeilijk te herleiden is tot één van de primaire kleuren, gaan we een studie maken. Als een soort abstract werk, bestaande uit de tekening van de bast voorzien van een zo goed mogelijk gelijkende kleur.

Doel van de les: het mengen van (ingewikkelde) kleuren makkelijker maken.


 6 sep - 12 sep   SNELLE PORTRETSTUDIES

Een terugkerend onderdeel in het programma; het maken van snelle portretschetsen. Eén van de beste oefeningen om schetsen onder de knie te krijgen. Om en om zitten we ongeveer een kwartier tot een half uur model om de mede-leerlingen een mooie studie te laten maken. Je krijgt daarbij vooraf de handvatten om snel gelijkenis tot stand te brengen.

Doel van de les: het losjes en zonder hulpmiddelen leren werken en het ontdekken wat de beste materialen zijn voor deze oefening.


13 sep - 17 okt   HET MACRO DIERPORTRET

Voor deze opdracht van 5 lessen duiken we in de wereld van de insecten en insecteneters (zoals de vogels). Omdat de insectenwereld een microwereld is, is hij des te verassender als je hem uitvergroot. De details spelen een grote rol en je zult daarom een afweging moeten maken tot welk niveau je het uitwerkt binnen de tijd die je ervoor hebt.

Doel van de les: het veréénvoudigen van complexe vormen. En uiteraard jezelf verbazen over de wonderlijke natuur om ons heen!


18 okt - 24 okt   HERFSTVAKANTIE

Deze week is de schilderschool gesloten.


25 okt - 31 okt   DE LUMIBOX

Dit jaar introduceert de schilderschool iets nieuws: De lumibox! Om een voorwerp mooi en rustig te kunnen uitlichten is het belangrijk om niet teveel lichtbronnen te gebruiken. In de lesruimte zijn zoveel lampen aanwezig dat de schaduwkant van een voorwerp eigenlijk altijd wel licht vangt. En daardoor aan kracht verliest. In de lumibox vangt het voorwerp licht van één bron wat een mooi rustig beeld oplevert. En daardoor veel mooiere studies! Studievoorwerpen zullen uit de natuur komen, net wat het seizoen brengt.

Doel van de les: een mooie uitgewerkte studie maken.


 1 nov - 19 dec   HET STILLEVEN

Deze opdracht van 7 lessen gaat over "la nature morte" ofwel het stilleven. En bij stillevens denken we aan Henk Helmantel, een schilder die al jaren een autoriteit op dit gebied is. We gaan dan ook zijn techniek verkennen en kijken of we dat kunnen verwerken in onze eigen stijl. Hoe maak je een stilleven sfeervol en boeiend? Vragen die we tijdens deze les gaan beantwoorden.

Doel van de les: het maken van een stilleven in de stijl en sfeer van Helmantel.


20 dec - 26 dec   PORTRETSCHETSEN

Wederom een oefening in het snel schetsen van een portret, dit keer in een andere techniek.

Doel van de les: het losjes en zonder hulpmiddelen leren werken en het ontdekken wat de beste materialen zijn voor deze oefening.


 27 dec -   9 jan   KERSTVAKANTIE

Deze twee weken is de schilderschool gesloten.2022


10 jan - 16 jan   VOORDRACHT

We luiden het nieuwe jaar in met een toost en een voordracht van mijn hand. Binnen de lestijd maak ik een schilderij waarbij ik laat zien hoe je efficiënt tot een opzet komt.

Doel van de les: Hoe kun je beter de techniek leren dan wanneer je ziet hoe het gedaan wordt?


17 jan - 23 jan   DE LUMIBOX

Zie de uitleg van de lumibox in oktober. We tekenen of schilderen de "vangst van de dag"; een voorwerp uit de natuur wat het seizoen ons brengt.


24 jan -  6 feb   PERSPECTIEF

Trein-en metrostation Keleti in Budapest is ons model voor deze haast wiskundige oefening. Het is een mooi symmetrisch gebouw met de nodige uitdaging om te tekenen. En daarom doen we dat! Alle basisbegrippen uit de perspectiefleer komen aan bod tijdens deze klassikale les.

Doel van de les: leren begrijpen hoe je diepte opbouwt in een schilderij met de regels van het perspectief.


 7 feb - 13 feb   DE LUMIBOX

Zie de uitleg van de lumibox in oktober. We tekenen of schilderen de "vangst van de dag"; een voorwerp uit de natuur wat het seizoen ons brengt.


14 feb - 20 feb   MATERIALEN

Een uitéénzetting over materialen. Vanaf de preparatie van de ondergrond tot het aanbrengen van het vernis. Maar ook uitsnedes maken, herspannen en het inlijsten van schilderijen komt aan bod. We sluiten af met een praktische oefening.
21 feb - 27 feb   VOORJAARSVAKANTIE

Deze week is de schilderschool gesloten.


28 feb -   6 mrt   BLOEMEN

Bloemen zijn dragers van kleur. Plantenleven is groen maar de bloemen hebben alle kleuren van de regenboog. Een ode hieraan is dus op zijn plaats!

Doel van de les: bloemen zijn door hun vorm vaak complex. We gaan met behulp van simpele basisvormen deze complexiteit te lijf om zo inzicht te verkrijgen in de bloem. Het tweede doel van de les is het bepalen en mengen van de juiste kleur.


  7 mrt - 13 mrt   KLEUR

Tijdens deze les wil ik jullie meenemen in de wonderlijke wereld van kleur. Er is zoveel te vertellen op dit gebied dat ik daar een aparte les aan wil wijden. Kleuren manifesteren zich in een bepaalde volgorde die niet toevallig is. Ik ga vertellen waarom ik denk dat dat zo is. We sluiten af met een oefening in kleur.

Doel van de les: deze les is geheel bedoeld ter inspiratie!


14 mrt - 24 apr   EINDOPDRACHT

Het werken met "plaatshouders" is een manier om een compositie op te bouwen en met vlakken te schuiven waarbij je later de daadwerkelijke elementen invoegt. Het nodigt uit tot symbolisch werk waarbij je een laag kunt toevoegen aan het realisme. Deze techniek kun je toepassen in de grote opdracht dit jaar waarbij voor verschillende genres gekozen kan worden, bijvoorbeeld een landschap of een portret of combinaties hiervan.

Doel van de les: het maken van een mooi uitgewerkt schilderij, de kroon op het jaar!


25 apr -  8 mei   MEIVAKANTIE

Deze 2 weken is de schilderschool gesloten.


 9 mei - 26 jun   EINDOPDRACHT

Vervolg van de eindopdracht met aansluitend eindejaarstentoonstelling.26 jun - 27 jun    TENTOONSTELLING


27 jun -   3 jul   DE LUMIBOX

Zie de uitleg van de lumibox in oktober. We tekenen of schilderen de "vangst van de dag"; een voorwerp uit de natuur wat het seizoen ons brengt.  4 jul -   4 sep    ZOMERSLUITING